Belysning

Belysning är en sak som kan glömmas bort lite när det gäller inredning. Man sätter fram snygga lampor som passar i inredningen, men man tänker kanske inte så mycket på belysningens faktiska funktion – nämligen att lysa upp. Två identiska rum kan upplevas helt olika beroende på vilken belysning de har. Dels är det skillnad på olika typer av belysning, men det spelar också roll var man placerar belysningen. Många små ljuskällor är nästan alltid att föredra eftersom det ger ett mjukare ljus, mysbelysning som man brukar kalla det. Ska man ha en stor lampa bör man ha dimmer så att man kan dämpa ljuset.

En sak som vi tycker mycket om är dold belysning. Det är belysning som till exempel är inbyggd i en hylla. Det ger ett behagligt ljus eftersom man inte ser själva ljuskällan, och samtidigt är det också ett bra sätt att punktbelysa. Att se ljuskällan kan dock vara snyggt om man gör det på rätt sätt, och då speciellt i en inredning med industriell känsla. Där kan man med fördel skippa lampskärmarna och ha glödlampor med tjocka sladdar, gärna i textil. Det finns många olika färger att välja på när det gäller lampsladdar, och då kan man uttrycka sin stil med sladden istället för med en lampskärm. Har man industriell stil är det också snyggt med plåtskärmar.

När det gäller belysning ska man också tänka på vad man använder rummet till. I ett kök måste man till exempel ha ordentlig arbetsbelysning och i sovrummet vill man kanske ha en bra läslampa. Det kan dock vara bra att kunna tända upp ordentligt i alla rum när man behöver, till exempel när man ska städa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *